Kaj upoštevati pri pisanju bloga?

Pisanje bloga je na internetu že kar nekaj let stalnica marsikaterega samostojnega spletnega ustvarjalca, pa tudi podjetja, ki preko bloga priteguje na svojo spletno stran nove obiskovalce in potencialne kupce njihovih storitev in produktov.

A ni vsak blog, tudi uspešen blog oz. ne dosežemo svojih ciljev z bloganjem že samo s tem, da blog pišemo.

V osnovi je treba pri pisanju bloga biti pozoren najprej na to, da si odgovorimo kakšen je namen našega bloganja.

pisanje bloga

Prvi korak k bloganju – opredelitev namena pisanja bloga

Namen bloganja je lahko čisto kratkočasenje in izlivanje naše duše in misli na internet, lahko pa z blogom uresničujemo tudi svoje podjetniške cilje in celo preko bloga prodajamo.

Ko imamo natančno definiran namen našega bloganja, je na vrsti odločitev tega o čem bomo blogali.

O čem blogati

V primeru zasledovanja komercialnih in podjetniških ciljev z blogom, je odločitev o vsebinah o katerih bo tekla beseda v blogu, razmeroma enostavna. Saj, če preko naše spletne trgovine ali spletne strani, prodajamo in ponujamo npr. pohištvo, je razumljivo, da bloga ne bomo pisali o pripravi klobas.

Blogati pač v primeru zasledovanja podjetniških ciljev z blogom, moramo o tem, kaj pač ponujamo na trgu.

V primeru osebnega bloga (ki nima komercialnih namenov) lahko blogamo pravzaprav o čemer želimo (seveda pa je potrebno paziti, da ne posegamo na področja žalitev drugih, obrekovanja in negativizma, saj se nam to tako iz vidika zakonodaje, kot tudi energijskega vidika, lahko zelo hitro vrne).

Odločitev o tem o čem bomo blogali, je pomembna tudi iz vidika tega, da izberemo tematiko o kateri imamo kaj za napisati na blogu, hkrati pa, da nam je tematika tudi po srcu všeč.

Pisanje bloga je namreč tek na dolge proge in nima smisla sploh začeti s pisanjem bloga, v kolikor moramo pisati o neki tematiki, ki nam ne ugaja že v prvem zapisu.

Kakšne cilje lahko prinese pisanje bloga?

V primeru pisanja osebnega bloga, so cilji bloganja, razmeroma enostavni. Nekateri si s pisanjem bloga “lajšaj dušo”, drugi so rojeni pisci in preprosto z bloganjem izražajo svojo kreativno dušo, tretji blogajo po navdihu.

Pri podjetniških ciljih bloganja je zgodba malenkost drugačna…(p.s.: in včasih ni narobe, če o zasnovi in pripravi podjetniškega bloga, povprašate marketinške agencije, ki se s tem ukvarjajo).

Bloganje v podjetniške namene lahko ima povsem drugačne cilje:

  • z blog zapisi pritegujemo nove obiskovalce na naše spletne strani in v spletne trgovine
  • z blog zapisi ozaveščamo spletno publiko o naši blagovni znamki
  • z blogom prodajamo ali povečujemo število prejetih povpraševanj po naših produktih in storitvah
  • z blogom povečujemo bazo prejemnikov naših elektronskih novic, itd….

Primer fantastičnega bloga, kjer otroška spletna trgovina Bambini, preko bloga vabi spletne obiskovalce k ogledu njihove spletne trgovine z oblačili za dojenčke in nosečnice, si lahko ogledate na povezavi.

Sicer pa vsi, ki se za pisanje bloga zanimate iz podjetniško komercialnih vzgibov, verjetno že zelo dobro veste, da je uspešnost bloga in bloganja, v prvi vrsti odvisna od tega kako dober načrt za bloganje (t.i. strategijo bloganja) si nastavimo v okviru celotnega našega spletnega nastopa.

Primere prodajnih, marketinških, digitalnih strategij, ki vključujejo tudi pisanje bloga, si lahko ogledate na povezavi Prodajne strategije SeoPraktik.

Zelo uporaben video za pisanje bloga, je tudi spodnji: