Kaj za povprečnega potrošnika pomenita uporaba SmartTV in IPTV?

Kaj za povprečnega potrošnika pomenita uporaba SmartTV in IPTV?

Skratka, uporaba SmartTV in IPTV omogoča, da lahko izbrana naprava sprejema vsebine iz interneta in jih nato predvaja na zaslonu. Z uporabo katere izmed omenjenih opcij, je uporabnik en korak bližje do interaktivnih televizijskih storitev. SmartTV opcija je že vnaprej nameščena v praktično vseh novih TV aparatih. SmartTV omogoča uporabo storitev, kot so na primer Amazon Prime, Netflix in še bi lahko naštevali. Na SmartTV so na voljo tudi nekatere aplikacije lokalnih ponudnikov televizije.

Eden izmed takšnih ponudnikov na našem področju je Telemach, s svojo aplikacijo EON*. EON je v bistvu knjižnica, v kateri so na voljo vse vsebine iz izbranega programskega paketa, ki so bile na sporedu v zadnjih sedmih dneh. Te vsebine so naročnikom na voljo brezplačno in so na voljo tudi na spletu. Tako si lahko uporabnik ogleda te vsebine v poljubnem trenutku.

uporaba SmartTV in IPTV
uporaba SmartTV in IPTV

Seveda, te aplikacije za svoje delovanje uporabljajo dostop do interneta. Za nemoteno delovanje, različne aplikacije, potrebujejo različno veliko internetno pasovno širino. Razponi so običajno, v neposrednem sorazmerju s kakovostjo slike. To pomeni, da višja, kot je pasovna širina, boljša je tudi kakovost.

Varnost smart tv in iptv omrežij

V današnjem času si je kakovostno televizijsko in internetno omrežje, na sploh, težko omisliti brez razmišljanja o varnosti omrežja, saj živimo v vse bolj povezanem svetu in trend povezovanja naprav v najrazličnejša omrežja, z leto, samo še strmo narašča.

Glede na raznolikost omrežij namenjenih it in ip tehnologiji (virtualizirana omrežja, lokalna omrežja, brezžična omrežja, jedrna omrežja, itd…) je ključna za vsak večji ali manjši podatkovni center, hkrati pa je zaščita omrežja vse bolj povezana s stroški podatkovnega poslovanja in s tem z učinkovitostjo posameznih sistemov.

Ob tem, pa ne smemo pozabiti, da imajo sodobna omrežja prihodnosti, tudi pomembno vlogo na področju razvijanja in posodabljanja zmogljivosti omrežij.

Funkcija SmartTV je na voljo tudi na nekaterih drugih napravah

SmartTV “funkcija”, ki ni vedno neposredno vgrajena v TV sprejemniku. Ni pa tudi nujno, da, če želite SmartTV, nujno zamenjati TV sprejemnik. Obstajajo tudi nekatere zunanje naprave, ki se preprosto priključijo na televizor, ki opravljajo to funkcijo. Da naštejemo samo nekaj primerov: Amazon-ova rešitev se imenuje FireTV*, Apple-ova AppleTV*, Google pa ponuja Chromecast. Te zunanje naprave so ponavadi bistveno cenejša alternativa, kot je nakup novega TV sprejemnika z vgrajeno “SmartTV” funkcijo. Funkcijo SmartTV omogočajo tudi najnovejši modeli igralnih konzol Playstation in Xbox*. SmartTV je sestavni del tudi nekaterih sistemov za domači kino in Blu-ray naprav. Glede na zahtevan funkcije, se mora uporabnik samo še odločiti za pravi izdelek.

Funkcija SmartTV ne ponuja le aplikacije za “video na zahtevo”. Obstaja velika količina iger, vremenske napovedi, radijske postaje in aplikacij za dostop socialnih medijev, ker se Facebook in Twitter, ne smeta zanemariti. Tudi Skype ponuja aplikacijo za naprave s SmartTV, s pripadajočo kamero, pa je neposredno preko televizije, mogoče vzpostaviti tudi videokonferenco . Pri iskanju prave aplikacije, nam je vedno na voljo Google iskalnik.

Kako pa je izraz IPTV sploh povezan s SmartTV?

Izraz IPTV je uporabljen relativno hitro, če se za prenos videa, za prenos signala uporabi IP omrežje. Takrat je mogoče govoriti o IPTV signalu. V večini primerov, prenos video vsebin poteka preko preko domačega internetnega omrežja, preko interneta prenaša iz vseh aplikacij. Tak način prenosa signala preko IP je zello priročen. Da zadeva deluje, je potrebna le povezava z internetom. Da se televizorju zagotovi signal, le ta ne potrebuje nobene neposredne povezave z satelitsko anteno ali kabelskim omrežjem. Uporaba SmartTV in IPTV pa seveda ne zagotavlja vseh televizijskih postaj, ki jih je mogoče prejemati preko satelitskega krožnika ali pa kabelski operaterji. Zato v ta namen posamezne televizijske postaje v večini primerov ponujajo ločeno aplikacijo, da je tak TV program na voljo tudi preko interneta.

To je bil kratek pregled teme o SmartTV in IPTV, bo pa se ta način zagotavljanja TV signala, zagotovo še naprej razvijal tudi v prihodnosti in močno spremenil obnašanje množic.